Abeceda uspjeha – Nusret Abdibegović

Izvodi iz knjige „Abeceda uspjeha i dobrog života & Tajne i vrline uspješnih“ autora Kemala Balihodžić, iz životne priče mr. Nusret Abdibegović:

Odnos prema “jučer – danas – sutra”!

Abdibegović: Jučerašnje mi je poslužilo da izanaliziram gdje, je li se na vri- jeme krenulo, što se moglo učiniti bolje i da iz toga izvučem pouku, ne da se vraćam. Nemam vremena da se vraćam na jučer. Danas djelujem vrlo operativno, vrlo odgovorno, vrlo savjesno. Sutra vjerujem u bolje sutra. Nadam se boljem sutra. Zato su ta tri elementa jako povezana u mojoj psihologiji, u mojoj naravi. Gledam za sutra, živim to a znam da je bilo jučer. Mene jučer ne opterećuje, samo me opterećuje kako će biti sutra.

Čovjek sve nosi sa sobom, što je bilo jučer, što se stiče danas!

Abdibegović: Upravo tako, radost života je i prilika da čovjek napravi jedan plet između tog jučer – danas i sutra. Ima osnova da životu damo veću vrijednost nego kuknjavi, neizvjesnost susreta sa problemima. Život je prostor na kome čovjek mora i da se raduje, pati, radi, uživa, prolazi, dolazi i odlazi. To je jedna forma kada bi iz nebeske percepcije gledali život čovjeka od njegovog rođenja do smrti. Svi ljudi imaju slične nijanse. Život je i zdravlje, i bolest, i imanje, i neimanje, i radost i tuga. Sve je to sublimirano od rođenja do smrti, e sad kako će se provesti to zavisi od njegovog bića, od njegove naravi. Zavisi od toga koje gene nosi, zavisi od ambijenta u kom se kreće, nalazi, s kime živi, šta su mu ideali i ciljevi. Naši ideali i ciljevi su pomagati ljudima.

Za svakog je cilj uspjeh, osiguran, do vrha se stiže upornim radom, svojim unutarnjim osjećajem, da ga vodi prema cilju.

Abdibegović: Uvijek sažalijevam Sizifa, njegovu želju i trud da kamen iznese na vrh, kamen iznesen gore treba i da ostane. Sizif je zaboravio neke pomoćne stvari koje bi ga izvele na Olimp, tako kad god je dolazio do vrha kamen ga je svojom težinom vratio nazad. Iskreni prijatelji i saradnici, te dobre pripreme za sve mogu čovjeka podići u visine, rekao je na kraju razgovora mr. Nusret Abdibegović.

Nema komentara