Biografija

Kemal Balihodžić, rođen 20. 01. 1953. godine, u Balihodžićima, kod Donjeg Vakufa. Osnovnu školu završio u Oborcima kod Donjeg Vakufa, a srednju Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Završio fakultet političkih nauka u Sarajevu, Odsjek sociologija.

Od 1976. godine radio i sticao radno iskustvo u privredi, informisanju, obrazovanju, ugostiteljsko-turističkoj oblasti, društveno političkim i državnim organima.

Posebni angažman:

– Rad i djelovanje u oblasti informisanja (objavio preko 12.000 priloga u sredstvima informisanja izvan Bugojna): Radio Sarajevo, Radio BiH, TV BiH, Večernje novine, Oslobođenje i Svijet, list UNIS Sarajevo, Večernje novosti Beograd, Večernji list Zagreb, Za pobedu Skoplje…

– Pokrenuo i preko 15 godina bio glavni i odgovorni urednik informativnih glasila u UNIS Tvornici biro mašina.

– Značajne razultate postigao u oblasti kulture, bio predsjednik BZK Preporod Općinsko društvo Bugojno pod čijim rukovodstvom su izdani Godišnjak 2004 i Godišnjak 2005, (gdje je okupljeno stotinjak autora, od toga preko 30 doktora i magistara znanosti), dvije knjige i dvije publikacije.

– Autor je i izdavač monografije Bugojno.

– Autor tri dokumentarna filma i jednog serijala (14 TV dokumentarnih reportaža iz Egipta).

– Organizovao i realizovao veći broj projekata od čega se posebno ističu – dvije umjetničke kolonije i jedna učenička kolonija „Prusac u djelima likovnih talenata Bosne i Hercegovine“.

– Bio je na čelu ekipe koja je 1992. godine osnovala i pokrenula rad Televizije Bugojno i iste godine priredio izdavanje dvije audio kasete.

Za svoj rad dobitnik većeg broja pohvala, priznanja i znački. Dobitnik Srebrne značke Univerziteta Sarajevo “Hasan Brkić”.

Živi u Bugojnu, radi u Travniku.